Artikelen en advies over geestelijke gezondheid

DOORBREEK DE VICIEUZE CIRKEL

Krijg de ondersteuning die je nodig hebt van een van onze psychologen.

Wat is geestelijke gezondheid?

Geestelijke gezondheid is een integraal onderdeel van ons algehele welzijn. Volgens de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) wordt geestelijke gezondheid gedefinieerd als een staat van welzijn waarin elk individu zijn of haar potentieel realiseert, de normale stress van het leven aankan, productief en vruchtbaar kan werken en een bijdrage aan zijn of haar gemeenschap kan leveren. ”Als je een stabiele geestelijke gezondheid hebt, voel je je goed in het leven. Als mens is het van cruciaal belang dat we een goede geestelijke gezondheid hebben om een staat van stabiliteit en evenwicht te bereiken. Een deel daarvan is bewustzijn en onszelf kennen. Als je mentale gezondheid stabiel is, heb je het gevoel dat je de dagelijkse uitdagingen die je tegenkomt, aankan. Een manier om jouw geestelijke gezondheid te behouden, is om een stabiel ondersteuningssysteem te hebben. Je hebt misschien angstige momenten, maar die zijn van tijdelijke aard en je komt er wel overheen. Als je geestelijke gezondheid uit balans is, kun je last krijgen van psychische problemen of een psychische aandoening.

Geestelijke gezondheidsproblemen

Volgens het bevolkingsonderzoek NEMESIS-2 heeft 18 procent van de Nederlandse bevolking tussen de 18 en 65 jaar een psychische aandoening (gehad). Miljoenen mensen hebben geestelijke gezondheidsproblemen en slagen erin toch een productief leven te leiden. Of je nu een angststoornis, depressie, obsessieve compulsieve stoornis, PTSS, middelenmisbruik, bipolaire stoornis, borderline persoonlijkheidsstoornis of een andere psychische aandoening hebt, je kan een behandeling krijgen en een gevoel van evenwicht (her)vinden. De sleutel is om hulp te zoeken zodra je herkent wat jouw problemen zijn. Het stigma rond psychische aandoeningen is gangbaar en mensen aarzelen vaak om hulp te zoeken, omdat ze het niet willen erkennen en ze kunnen het gevoel hebben dat er iets mis is met hen.

Een psychische stoornis is niet ‘slecht’.

Hoewel een ‘psychische stoornis’ misschien als een negatieve term klinkt, is het een echte aandoening die mensen kunnen hebben en daarom willen we in het adviesgedeelte nauwkeurige informatie geven over wat psychische aandoeningen zijn en welke psychische aandoeningen voorkomen. We willen ook informeren over verschillende gedragingen waarvoor je mogelijk ondersteuning nodig hebt en die je met een online therapeut kunt bespreken. Veel van de categorieën die je in het adviesgedeelte ziet, geven je deskundig inzicht in de verschillende aandoeningen die van invloed zijn op de geestelijke gezondheid. Als je met deze problemen te maken hebt, kunnen we je ondersteuning bieden. We willen je helpen een levenskwaliteit te bereiken waar je tevreden mee bent, zodat je je beter gaat voelen over wie je bent en wat je doet in jouw leven. We beschrijven enkele veelvoorkomende problemen met betrekking tot de geestelijke gezondheid en psychische aandoeningen.

Signalen

Er is geen manier om zeker te weten of iemand een psychische aandoening ontwikkelt. Hier zijn echter enkele signalen die erop kunnen wijzen dat een persoon met een psychische aandoening te maken heeft:

 • Isoleren van mensen
 • Niet deelnemen aan activiteiten waar ze vroeger van genoten
 • Te veel of te weinig slapen
 • Te veel of te weinig eten
 • Hopeloos voelen
 • Gedachten over zelfmoord
 • Drugs- of alcoholmisbruik
 • Verwarring
 • Problemen met dagelijkse activiteiten, zoals naar school gaan of werken
 • Moeilijkheden met zelfverzorging
 • Wanen
 • Stemmen horen
 • Verandering van stemming (bv somber, angstig, verdrietig)

Als je overweegt om jezelf of een ander schade toe te brengen, bel dan 112 of neem contact op met het noodnummer van de huisarts of crisisdienst.

Als je een van deze bovenstaande symptomen ervaart en je vermogen om dagelijks te functioneren is verstoord, raadpleeg dan jouw huisarts. Een psychische stoornis is meestal goed behandelbaar met therapie en (indien nodig) medicatie. Als iemand in jouw omgeving deze symptomen ervaart, kun je ook hulp zoeken voor advies.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelopties voor psychische aandoeningen. Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders is. Wat voor jou werkt, werkt misschien niet voor iemand anders. Een van de meest voorkomende behandelingen voor psychische aandoeningen of wanneer iemand worstelt met zijn geestelijke gezondheid is psychotherapie.

Therapie

Mensen die leven met psychische problemen hebben vaak baat bij therapie. Afhankelijk van de behoeften van het individu zijn er vele soorten therapie om uit te kiezen en het is belangrijk om op de hoogte te blijven van wat het beste werkt voor jouw specifieke geestelijke gezondheidsprobleem. Je kunt een therapeut in jouw omgeving zoeken of een online therapeut benaderen.

Geneesmiddel

Sommige mensen met een psychische aandoening nemen psychiatrische medicatie. Als je met een chronische aandoening zoals een bipolaire stoornis leeft, kan medicatie de kwaliteit van leven drastisch verbeteren. Overweeg om een psychiater te raadplegen als je geïnteresseerd bent in de voordelen van medicatie voor jouw geestelijke gezondheid. Er zijn een aantal psychische aandoeningen die goed reageren op medicatie in combinatie met therapie. Psychiatrische medicatie kan mensen ondersteunen om een stabielere geestelijke gezondheid te behouden. Ook al geneest iemand niet, het kan wel helpen de symptomen te verlichten.

Zelfzorg

Zelfzorg is een cruciaal element bij het handhaven van een goede geestelijke gezondheid. Het is belangrijk om regelmatig te eten, elke nacht goed te slapen en leren grenzen te stellen met mensen. Je mag tijd voor jezelf nemen en nee zeggen als je je niet kunt binden aan een project. Het is essentieel om een stabiel ondersteuningssysteem te hebben van vrienden en familie die van je houden en om jouw welzijn geven.

Gemeenschappelijke psychische problemen

Als het gaat om geestelijke gezondheidsproblemen zijn er enkele die veel voorkomen. Hier zijn enkele psychische gezondheidsproblemen waar iemand mee te maken kan krijgen:

Angststoornissen

Angststoornissen zijn een veel voorkomende vorm van psychische aandoeningen. Deze omvatten de gegeneraliseerde angststoornis, paniekstoornis, fobieën, obsessieve compulsieve stoornis (OCS) en posttraumatische stressstoornis (PTSS). Miljoenen mensen leven met angststoornissen en krijgen daarvoor behandeling in de vorm van therapie. Soms kunnen mensen met een angststoornis baat hebben bij medicatie. Je kunt meer lezen over angststoornissen in het gedeelte Angst. Zo kan je lezen wat het precies inhoudt en tips vinden hoe ermee om te gaan. Je kunt ook een bekende die leeft met angst ondersteunen door deze artikelen te lezen. 

Paniekaanvallen

Paniekaanvallen zijn aanvallen van acute angstverschijnselen, zoals zweten, snelle hartslag, benauwdheid en beven, die uit het niets lijken te komen. Tijdens een paniekaanval ervaar je een gevoel van angst waarbij je vaak denkt dat er iets vreselijks gaat gebeuren. Lees over de signalen en symptomen van paniekaanvallen en wat je kan doen als je ze hebt.

PTSS

PTSS of posttraumatische stressstoornis is een aandoening waarbij een persoon een of meer traumatische gebeurtenissen heeft meegemaakt. Ze hebben flashbacks van hun trauma en kunnen last hebben van angst, paniekaanvallen en depressie. Lees in de artikelen over PTSS over de symptomen van PTSS en wat je kunt doen om hulp te krijgen voor deze aandoening.

Stemmingsstoornissen

Depressie

In de artikelen over depressie lees je dat depressie een ernstige psychische aandoening is die kan leiden tot zelfdoding als die niet wordt behandeld. Het is essentieel om te begrijpen dat mensen met een depressie wel anders willen. Ze hebben een stoornis die behandeling nodig heeft. Als je met een depressie
worstelt, is er een gedeelte waar je informatie kunt vinden om jezelf te helpen.

Bipolaire stoornis

Mensen die met een bipolaire stoornis leven, ervaren manische episoden of hypomanische episoden gevolgd door depressieve episoden. Deze perioden wisselen elkaar af en hebben beiden bepaalde kenmerken. In een manische periode is iemand veel opgewekter en actiever en kan ook impulsief en geagiteerd gedrag vertonen. In een depressieve periode is iemand juist lusteloos en passief en trekt zich eerder terug. Je kunt leren omgaan met de stoornis. Meestal wordt er een combinatie van medicatie en therapie geboden.

Aanhoudende depressieve stoornis

Aanhoudende depressieve stoornis is ook bekend als dysthyme stoornis. Het is een milde, maar chronische vorm van depressie. Sommige mensen noemen het ‘goed functionerende depressie’. Iemand met dysthymie heeft vergelijkbare symptomen als een persoon met een depressie, maar in minder ernstige mate en voor langere duur.

SAD (seizoensgebonden affectieve stoornis)

SAD is een vorm van depressie. Een persoon met SAD wordt depressief tijdens de late herfst, winter en in de vroege lente maanden. De klachten zijn seizoengebonden. Iemand met SAD wordt somber wanneer ze niet veel daglicht in hun omgeving hebben.

Wat beïnvloedt je geestelijke gezondheid?

Wanneer je aan je geestelijke gezondheid werkt, is het belangrijk om te overwegen wat dit van buitenaf en van binnenuit beïnvloedt. Er zijn invloeden van buitenaf, zoals je omgeving, en er zijn invloeden van binnenuit, zoals jouw genetica en jouw temperament. Er zijn factoren die bijdragen aan de geestelijke gezondheid waarover je kunt lezen in de sectie advies.

Gedrag

Gedrag is een indicator van onze geestelijke gezondheid. Er is gedrag dat productief is en gedrag dat niet functioneel is. Je kunt leren hoe je jouw gedrag kunt veranderen, zodat je kunt krijgen wat je wilt uit het leven en stoppen met risicovol en ondermijnend gedrag. Gedrag wordt vaak aangestuurd door emoties en de manier waarop je denkt. Als je dat verandert, kun je ook bewuster zelf kiezen hoe je je wilt gedragen. Dit kun je leren.

Boosheid

Woede kan een symptoom zijn van een psychische aandoening. Als je met woedeproblemen worstelt, kan dat erg frustrerend zijn voor zowel jouzelf als jouw omgeving. Je kunt leren jouw woede te beheersen. Dit kan door signalen leren herkennen en door nieuwe coping-strategieën te ontwikkelen. Soms is het nodig de onderliggende oorzaak te vinden of beter met emoties om te leren gaan of een andere manier te vinden om je te uiten.

Misbruik

Wanneer een persoon te maken heeft gehad met misbruik, kan dit ernstige gevolgen hebben voor zijn geestelijke gezondheid. Misbruik is een grootschalig probleem dat veel verschillende mensen ervaren, en er is niet één type. Vormen van misbruik zijn: emotioneel, seksueel, fysiek en verwaarlozing. Misbruik is een traumatische ervaring die zonder behandeling tot verschillende psychische klachten kunnen leiden.

Gehechtheid

Gezonde hechtingen kunnen een positieve invloed hebben op de geestelijke gezondheid van een persoon. Wanneer we op jonge leeftijd niet veilig hebben kunnen hechten, kan dit bijdragen aan geestelijke gezondheidsproblemen. Gehechtheid begint op jonge leeftijd. We leren om als baby een band met andere mensen te vormen en die vaardigheid ontwikkelt zich gedurende ons leven. Er zijn verschillende hechtingsstijlen die een basis leggen voor de ontwikkeling van relaties in jouw verdere leven en bij onveilige hechting kan dit voor problemen zorgen in de manier waarop je relaties aangaat.

Pesten

Pesten kan een ernstig effect hebben op iemands geestelijke gezondheid. Het kan depressie veroorzaken en een negatief zelfbeeld en kan er zelfs toe leiden dat een persoon zijn of haar leven beëindigt. Pesten is een vorm van geweld (emotioneel of fysiek) waarbij een persoon door anderen wordt gekweld. Het komt niet alleen voor onder kinderen, maar ook volwassenen zijn vaak het slachtoffer van pesterijen. Veel mensen ervaren het jaren later nog als traumatisch en hebben behandeling nodig om het te verwerken. Zij kunnen ook leren (weer) een positief zelfbeeld te ontwikkelen, weerbaarder en assertiever te worden.

Liefde

Onderdeel van het handhaven van een goede geestelijke gezondheid is je geliefd voelen. Hier kunnen ook problemen in ontstaan. Misschien vind je het moeilijk om gezonde relaties aan te gaan en te onderhouden of is de relatie die je hebt met jezelf niet goed. Liefde wordt vaak extern gezocht, terwijl die begint bij jezelf. Je kunt leren meer vanuit compassie te leven voor jezelf en anderen. Wat sowieso zal bijdragen aan een betere geestelijke gezondheid.

Hoe kan PsyVisie jouw geestelijke gezondheid ondersteunen?

Als je aan je geestelijke gezondheid wilt werken, ben je hier aan het juiste adres. Beginnend met het adviesgedeelte, kan je lezen over jouw geestelijke gezondheidstoestand en meer inzicht krijgen in waar je mee worstelt. Daarna kun je snel in contact komen met een psycholoog die jouw persoonlijk helpt. Het handhaven van een goede geestelijke gezondheid is soms hard werken en het begint met leren over jezelf in therapie.

Het gedeelte PsyVisie advies dient als hulpmiddel wanneer je meer te weten wil komen over verschillende psychische aandoeningen en veelvoorkomende uitdagingen in het leven. Het gedeelte met adviezen is er om je te informeren bij deze geestelijke gezondheidsproblemen en als je met een psychische aandoening leeft, willen we dat je weet dat je niet de enige bent. Je kunt hier bronnen vinden om jouw aandoening beter te begrijpen. Online therapie is een uitstekende manier om te kunnen praten over problemen die je wil veranderen. Misschien wil je het hebben over het verlies van een geliefde en problemen rond rouwverwerking.

Misschien wil je het hebben over een ongezonde relatie of het verwerken van misbruik. Misschien wil je aan jouw relatie werken. Online therapie kan helpen met al deze problemen en nog zoveel meer. Je hoeft er niet alleen voor te staan. Doorzoek het netwerk van PsyVisie psychologen en zoek iemand die je kan helpen met jouw geestelijke gezondheid. In de tussentijd kun je de adviessectie verkennen. We willen dat het een plek is waar je je begrepen en gesteund voelt en leest over verschillende problemen die je kunt ervaren en hoe je de hulp kunt krijgen die je nodig hebt.

Krijg de ondersteuning die je nodig hebt van een van onze psychologen.

De informatie op deze pagina is niet bedoeld als vervanging voor diagnose, behandeling of professioneel advies. Je mag geen actie ondernemen zonder overleg met een gekwalificeerde professional in de geestelijke gezondheidszorg. Lees onze algemene voorwaarden voor meer informatie.

Als je in een crisis verkeert of een andere persoon in gevaar is, gebruik deze site dan niet. Deze bronnen kunnen je onmiddellijk helpen.